David Gemmell emlékére

“Amikor David Gemmell 2006.07.28-án, ötvenhét éves korában elhunyt, barátai és munkatársai szerettek volna módot lelni arra, hogy leróhassák tiszteletüket élete és munkássága előtt. Ennek konszenzusaként jött létre a Gemmell nevét viselő díj.
Mi másnak nevezhették volna, mint Legend-díjnak, Gemmell első, legünnepeltebb regénye után.
A díjat hosszas mérlegelés után végül zsűri nélkül, nyílt szavazással ítélték oda a legjobb fantasy történetnek. Tudván, milyen fontosságot tulajdonított az olvasóknak, barátai biztosra vették, hogy Gemmell is a lehető legdemokratikusabb rendszert favorizálta volna.
Trófeaként valami igazán különlegesben gondolkodtak – végül a Gemmel illusztris hőse, Druss által forgatott bárd, Snaga külön e célra kovácsolt (a regényben megírtakhoz képest feleakkora) másolata mellett döntöttek.
A díj 2009-es indulása óta folyamatosan növekvő, és széleskörű, nemzetközi népszerűségnek örvend. Egy év múltán jócskán ki is teljesedett, és azóta már nem csak a legjobbnak szavazott fantasy regény, hanem a legjobb elsőkönyves szerző és a legjobb fantasy borító alkotója is díjazottá vált. Az egyes trófeák külön nevet kaptak, de hivatalosan mindenki David Gemmell fantasy díjként hivatkozik rájuk (www.gemmellawards.com).
A díjat a Legendák emlékkönyv 2012-es kiadásáig olyan híres írók kapták, mint Andrzej Sapowski, Patrick Rothfuss és Brandon Sanderson… ékesen bizonyítva, hogy a tömegek bölcsességébe vetett hitnek is van létjogosultsága.”

Stan Nichols gondolataiból válogatva, a Legendák emlékkönyv előszavából

David Gemmellt sokan tartják a heroikus fantasy koronázatlan királyának, és nem véletlenül. Művei ritkán láthatóan magas színvonalat tartanak a legkülönbözőbb időkben és világokban, akár a klasszikus Drenai sagáról, akár a kvázireális történelmi munkáiról, akár a Rigante ciklus sajátosan fantasztikus, mégis földközelien ismerős történeteiről van szó. Gemmell munkásságának ereje különösen az elmúlt években válhatott szembetűnőbbé, amikor fantasy művek sora az élet hétköznapi és mocskosabb felén keresi a megújulást, és hozzájuk képest Gemmell régies értékrendje máig markáns ellenpontként mutatja, mit jelentenek a klasszikus, heroikus alapok.
Gemmell hősei a fantasy legszebb hagyományait megtestesítő archetípusok. Jellemzően olyan emberek, akik életük minden pillanatában megharcolnak a maguk elveiért, és ebből sosem engednek, akármilyen pokoli vagy isteni erőkkel kerülnek szembe. Különlegességüket nem a képességeiknek, hanem a döntéseiknek, a tetteiknek és az állhatatosságuknak köszönhetik és mivel emellett cseppet sem fekete vagy fehér jellemek, mindenekelőtt emberek maradnak, jól látható, könnyen átélhető célokkal és álmokkal… ha győznek, ha veszítenek, akkor is.
Aki jól ismeri Gemmell munkáit, az könnyen felfedezheti a mester kedvenc üzeneteit is, az elvek megtartásának fontosságát, a megszokottnál idősebb karakterek sűrű élettapasztalatait, a balladai homálytól mentes misztikum egyszerű, logikus, a természettel harmóniára törekvő törvényszerűségeinek jellegzetességeit.

Természetesen olvasni attól szép, hogy ahány olvasó, annyiféle meglátás – mindenki azt és úgy veszi észre ezekben a művekben, ahogy neki tetszik.

Kiadónk ezen a napon a Legendák novelláskötet megjelenésével rója le a tiszteletét a mester emléke előtt – de mivel elsősorban olvasók vagyunk, arra gondoltunk, hogy ezt emellett megtehetjük még a magunk módján is.
“Mit szeretett volna Dave?” – írja Stan Nichols a Legendák emlékkönyv előszavában, amikor arról beszél, hogy a díj kapcsán egy-egy nehéz pillanatot végül mindig ez alapján oldottak fel. És igazuk is volt: ennél jobbat mi sem tudnánk kitalálni.
Egy nap, amikor Gemmellről szól minden… az őt kedvelő baráti társaságban beszélgetve róla, bármiről, ami épp eszünkbe jut, akár csak felidézve a legjobb, a legemlékezetesebb pillanatait… a mester biztosan örülne neki. Hogy emlékezzünk rá, hogy a történeteiben tovább éljen… és nagy szavak ide vagy oda, azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy sokunkban örökké élni is fog.

Facebook bejegyzés:
https://www.facebook.com/DeltaVisionKiado/photos/a.468016811518.248904.61902571518/10153840280086519/?type=3&theater

Moly.hu karc:
https://moly.hu/karcok/745067

legendákorian


,

Szólj hozzá elsőként!