Hernád Péter: Hollóember – Fürkészről

Részletek a regényből – Koltai Lilla, alias Fürkész története:

“A Garabonciás Osztag szabályai szerint a főhadiszállás soha nem maradhatott őrizetlen, de Gábor számára az ablakok sötét foltjai most másról árulkodtak. Az aktuális ügyeletes – sajnos Lilla van ma, miért éppen őt kellett lebuktatnia? – magasról tett a kötelezettségére; vagy fel sem vette a szolgálatot, vagy alszik.

Gábor kétszer körberepülte az épületet, hátha talál nyitott ablakot, de ebben legalább nem járt sikerrel. Apró öröm az ürömben, ha már őrizetlenül hagyták, legalább bezárták. Végül óvatosan leereszkedett a párkányra, ami ott ölelte körül az épületet, ahol a borostyánnal és vadszőlővel befutott toronytest kiszélesedett, hogy elbírja a soha hozzá nem épített víztartály súlyát.

Mi tagadás, a hely, bár egy képregényben jól mutatott volna, testközelből nem úgy festett, mint egy aktív szuperhős különítmény bevehetetlen erődje. Már maga a párkány is elhanyagoltságot sugallt; a kopott balkonládákon kórószáraz muskátlik osztoztak elnyomott csikkekkel. Gábor belesett a párkányra nyíló üvegajtón, de a mögötte lévő teremben, amit hadműveleti központnak neveztek, csak üres székeket látott és kikapcsolt számítógépek sötét monitorait. Lent, az udvaron két nagy, fehér folt mozgott, Pandúr és Strázsa. A kuvaszok Ignáctól kapták a nevüket. A legmegbízhatóbb csapattagok – állapította meg keserűen a pap. Bárcsak Lillára is ezt mondhatná! Ha Ignácra és Konrádra nem, legalább Lillára…

Gábor mindenesetre újra telefonált, de Fürkész ezúttal sem vette fel. A pap elküldte neki is az sms-t, miszerint vészhelyzet állt elő, és reggel nyolckor gyülekeznek a toronyban. Talán jobban tette volna, ha belenyugszik, hogy háromból semmi, és magában kerekedik fel a vámpír után, kieszközölni egy gyors visszavágót, de nem tudott beletörődni, hogy Lilla társaságát is nélkülöznie kell. Elhatározta, vár még pár percet, hátha csak egy kis idő kell Fürkésznek. Mindeközben döbbenten konstatálta, milyen mohón vágyik a lány társaságára.

A Garabonciás Osztag tagságából Lilla csatlakozott utoljára a kompániához, aki különleges képességül a gondolatolvasást kapta az égiektől. Az emberek fejébe látott, de nem úgy, mint a pszichiáterek, és nem is a ragyogó emberismeretének, vagy a hatalmas élettapasztalatának köszönhetően, hanem a szó legszorosabb értelmében.

Gábor jól emlékezett rá, eleinte milyen nehezen szokta meg, hogy olyasvalaki van a társaságában, aki a gondolatai közé lát. Meztelennek érezte magát Lilla közelében, de nem csak ő, hanem még a félszegséggel aligha vádolható Konrád is feszengett kezdetben. Idővel persze sikerült napirendre térni a dolog fölött, több okból is. Először, mert Lilla megesküdött rá, hogy a társaival szemben soha nem alkalmazza a talentumát. Másodszor, mert ugyanezzel az esküvel párhuzamosan kerek perec nemet mondott Ignác javaslatára, miszerint egyfajta nagynővérként folyamatosan felügyelje a társai gondolatait. Harmadszor pedig, mert nagyon hamar kiderült, a lány a legkevésbé sem leli örömét abban, hogy mások elméjében turkáljon.

Sőt, mindennél jobban utál különleges lenni.
Az évek során Gábor egyébként is hozzászokott Lilla gondolatolvasó képességéhez. Persze ebben volt egyfajta fatalista beletörődés is, hiszen mi egyebet tehetett volna? Csapattársak voltak, nem mondhatta a lánynak, hogy menjen át a másik szobába, nem kerülhette szándékosan a társaságát. Valahogy úgy törődött bele, ahogy az évek során azt is tudomásul vette, hogy talán soha többé nem lesz erős a magyar foci.

Néha már-már teljesen megfeledkezett róla, hogy olyasvalaki él a környezetében, aki a fejébe lát, aki elől semmit sem titkolhat el. A régi aggodalom, miszerint Lilla a legtitkosabb vágyait is pontosan ismeri, csak mostanában éledt fel újra benne. Pár hete egy könnyű tavaszi éjszakán alacsonyan szállt Annavölgy fölött, és egyszer csak azon kapta magát, hogy Lilláék Döbrököz utcai családi háza felett lebeg. A lány még a szülei háztartásában élt, és gyakran panaszkodott rá, hogy vénkisasszony maradt, ezért a sorsért pedig főként a szuperhős képességét kárhoztatta. Gábort régebben igencsak zavarta Fürkész lamentálása, és sokszor töprengett azon, miért hiszi a lány, hogy a fakanál mögött, vagy gyerekeket terelgetve jobb sorsa lenne. Csak később értette meg Lillát, amikor belátta, egy huszonéves, fiatal nőnek nyilván sokkal nehezebb elfogadnia ezt a fajta kiválasztottságot, mint neki, akit egész gyerekkorában erre az életre készítettek fel.

Akkor is épp elmerült a gondolataiban, és véletlenül észrevette, hogy az emeleten még ég a villany. Közelebb repült, meglapult egy platánfa lombjai között… és azóta sem tudta elfeledni, amit ott látott.

Az ablak éppen az emeleti fürdőszobára nyílt, Hollóember tisztán kivette a tükröt, és azt is látta, hogy a kádat teleengedték vízzel, melynek a felszínén vastag habréteg lebeg. Egy fiatal lány fürdője, gondolta, és bár sejtelme sem volt róla, milyen lehet egy fiatal lány fürdője, de kamaszkorában valahogy így képzelte el. Ekkor lépett be Lilla a fürdőszobába. Csak bugyit és melltartót viselt, de nem sokáig. Megszabadult tőlük, kibontotta a haját, aztán belecsusszant a kádba, és nyakig elsüllyedt a fürdőhabban. Nem tartott sokáig, de Gáborba örökre beleégett a fehér mellek, és a hosszú combok közötti sötét árnyék látványa.

Utána valósággal rosszul lett, izgalom és szégyen, keveredett el benne olyan érzésekkel, amelyeknek még a nevét sem ismerte. Hazafelé először majdnem beleakadt a vezetékbe; szuperhős vagy sem, ha nem kezd az utolsó pillanatban zuhanórepülésbe, és nem suhan el a vezeték alatt, szénné égeti a magasfeszültség. Aztán életében először eltévedt, és csak akkor tudta magát újra megfelelően betájolni, amikor majdnem lefejelte a szadai kilátótornyot, ami jó tíz kilométerre emelkedett Annavölgytől.
Másnap megfogadta, hogy soha többé leselkedik Lilla után, és úgy egy hétig tartotta is magát a fogadalmához. Végül újra csak a Döbrököz utcában találta magát a platánfa rejtekében. A titkok világára nyíló ablak most fekete négyszögként fogadta. Gábor nézegette egy darabig, aztán legyintett, egyszerre érezve megkönnyebbülést és csalódást. Gyenge volt, de a sors megsegítette. Ekkor azonban újra felkapcsolódott a villany, de a repülő ember nem látott se tükröt, se kádat. Lassan tudatosult benne, hogy függöny került az üveg mögé.

Azt biztosra vette, hogy Lilla nem vette észre azon a bizonyos éjszakán, de azt is, hogy azóta minden találkozásuk alkalmával a kukkolás emléke volt az első, amit Lilla kiolvashatott a gondolatai közül. Persze az is lehet, hogy az a függöny csak véletlenül került oda, éppen azon a héten, de Hollóember erősen kételkedett a véletlenekben. Viszont az is igaz, hogy Lilla sohasem adta jelét, miszerint tudna róla, Gábor ott járt azon az éjszakán.
Hollóembert még most is zavarba hozta az emlék, de a feladataira koncentrálva próbált megfeledkezni róla. Arra ugyan nem szánt több időt, hogy Lilla visszajelzésére várjon, de a fegyvereiért egyébként is bement volna a toronyba, illetve kicsit az interneten is körül akart szaglászni. Modern világ; régen a könyvtárakban kutakodtak a vadászok, mielőtt kimerészkedtek volna a terepre, ma már a vámpírvadászat is a világhálón kezdődött.”


, , ,

A 14 legújabb hozzászólás - olvasd el az összeset, vagy szólj hozzá te is a fórumon!

  • cseltelen

   Raon
   Nuwiel

   Két harmadik rész lesz? :)

   Köszi, javítjuk. :)

   Nekem tkp két db (különböző) harmadik rész ellen sem lenne kifogásom, de egyelőre még egyre is csak várunk! :) (Véletlenül kattintottam bele, és csak a válasz írása után vettem észre, hogy régi téma. Viszont sajnos még aktuális, tehát nem töröltem.)

  • Vigasz

   Eri74

   Szomorúan szembesülök nap mint nap vele, hogy még mindig nincs Pannónia Parancsok e-book formátumban. Várható megjelenése a közeljövőben? Már nagyon szeretném végre elolvasni.

   Ez ügyben elég komoly elmaradásban vagyunk. Tavaly áprilisig vannak fenn a könyveink. Ha elindulnak onnantól lehet számolni, hogy hányadik lesz majd. De nem tudok konkrét időpontot mondani. Szóval napról napra nem várható, de ahogy mindig hallom (engem is idegesít mindig, de ideillik), dolgozunk a hiba elhárításán. :)

  • Eri74

   Szomorúan szembesülök nap mint nap vele, hogy még mindig nincs Pannónia Parancsok e-book formátumban. Várható megjelenése a közeljövőben? Már nagyon szeretném végre elolvasni.

  • István fia istván

   Vigasz
   István fia istván

   sziasztok az Alakváltó idén még várható. ?

   Jó kérdés. Szerintem nem. Csak meglehetős sietséggel lehetne a kötetet bemutatni, azt meg nem szeretnénk. Azt azért remélem, hogy ha nem is jelenik meg idén, de elkészülünk vele. Amint persze a végleges verziót a kezünkben tartjuk majd, többet fogok tudni. ;)

   köszi szépen .

  • Vigasz

   István fia istván

   sziasztok az Alakváltó idén még várható. ?

   Jó kérdés. Szerintem nem. Csak meglehetős sietséggel lehetne a kötetet bemutatni, azt meg nem szeretnénk. Azt azért remélem, hogy ha nem is jelenik meg idén, de elkészülünk vele. Amint persze a végleges verziót a kezünkben tartjuk majd, többet fogok tudni. ;)

  • Vigasz

   Eri74

   Jónapot!
   Szeretnék érdeklődni, hogy a Pannónia Parancsok mikor jelenik meg e-book formátumban? Már hónapok óta várom!
   Köszönettel!

   Egy kicsit ez a részünk lelassult. Amint lesz egy kis idő amit erre tudunk fordítani, igyekszünk bepótolni a kiesett köteteket. Mostanra már majd 20 könyvet érint a dolog. Ez csak egy ezek közül.
   Azt nem ígérem, hogy ezzel kezdik majd, de biztos elég gyorsak lesznek majd. :)

  • Eri74

   Jónapot!
   Szeretnék érdeklődni, hogy a Pannónia Parancsok mikor jelenik meg e-book formátumban? Már hónapok óta várom!
   Köszönettel!

  • Raon

   Nuwiel

   A következő hónapokban a Garabonciás Osztag harmadik részével, az Alakváltóval fogok foglalkozni. Ez tulajdonképpen már kész regény, de három éve írtam, és azóta sok minden változott. Nagyon alaposan át kell nézni, hogy semmiképpen se kerüljön ellentmondásba az első két kötettel, illetve meg is toldom néhány fejezettel. Utána következhet a harmadik és a negyedik rész.

   Két harmadik rész lesz? :)

   Köszi, javítjuk. :)

  • Nuwiel

   A következő hónapokban a Garabonciás Osztag harmadik részével, az Alakváltóval fogok foglalkozni. Ez tulajdonképpen már kész regény, de három éve írtam, és azóta sok minden változott. Nagyon alaposan át kell nézni, hogy semmiképpen se kerüljön ellentmondásba az első két kötettel, illetve meg is toldom néhány fejezettel. Utána következhet a harmadik és a negyedik rész.

   Két harmadik rész lesz? :)

  • Raon

   Mr Fantomas

   sok jót halottam ,és vagy olvastam Hollóemberről ,neki is kezdtem ..
   nem bántam meg jól szórakoztam olvasás közben ...
   de itt jön a de ,mi is problémán...??
   baromira unom már az alkonyatos utalásokat ,baromira elcsépeltek már,igen vacak a könyv a film úgy ahogy van..….hiba volt folyamatosan elő hozni ,ha nincs jobb ötlet inkább hanyagoljuk„nem vicces ..
   a másik hatás vadász húzás az unokahúgával való esemény rettegtem hogy ez lesz vele ami lett ,akik ajánlották nekem ők is ezen bosszankodtak ..remélem a következő kötetekben ki marad ez a felesleges hatás vadászat.
   kár volt érte.
   a kis kárpátmedencénk tele van mitikus legendás lényekkel remélem a következő kötetekbe lesz róluk szó…

   Köszi a visszajelzést, megbeszélem az íróval, hogy ő hogy látja ezt. :)

  • Mr Fantomas

   sok jót halottam ,és vagy olvastam Hollóemberről ,neki is kezdtem ..
   nem bántam meg jól szórakoztam olvasás közben ...
   de itt jön a de ,mi is problémán...??
   baromira unom már az alkonyatos utalásokat ,baromira elcsépeltek már,igen vacak a könyv a film úgy ahogy van..….hiba volt folyamatosan elő hozni ,ha nincs jobb ötlet inkább hanyagoljuk„nem vicces ..
   a másik hatás vadász húzás az unokahúgával való esemény rettegtem hogy ez lesz vele ami lett ,akik ajánlották nekem ők is ezen bosszankodtak ..remélem a következő kötetekben ki marad ez a felesleges hatás vadászat.
   kár volt érte.
   a kis kárpátmedencénk tele van mitikus legendás lényekkel remélem a következő kötetekbe lesz róluk szó…

  • bukfenckirály

   no elolvastam ..azt kell hogy írjam hogy nagyon jó volt ,ötlettes volt a világ ,tetszett a különböző történelmi személyek megjelenése ,említése .a humor jól el volt találva ,abszolút pozitív élmény volt olvasni....
   várom a folytatást..

  • Nuwiel

   A könyvheti megjelenések közül talán ezt várom a legjobban. Nagyon tetszettek az eddigi részletek, az interjúnak is nagyon örülük, és mindenképp dedikáltatom is a könyvemet pénteken.