Könyvheti interjú: J. Goldenlane

Könyvheti exkluzív interjúalanyunk: J. Goldenlane

J. Goldenlane régóta ismert szerző hazánkban, és markáns, sajátos stílusával a legkülönfélébb témákban írt regényei is komoly rajongótábort tudhatnak maguk mögött. Amikor felvetődött a visszatérésének lehetősége, nem volt kérdés számunkra, hogy a munkássága a Delta Vision Exkluzív sorozatunk egyik dísze lesz. A könyvhéten egy régi klasszikusa mellett ráadásul új regénnyel is jelentkezik az olvasók legnagyobb örömére.

Hosszú idő telt el a legutóbbi megjelenésed óta. Mi történt veled?

Semmi, abszolút semmi. Gyereket neveltem. Közben persze többször megpróbáltam írni, de nem ment. Az eredmény vagy fél tucat regénykezdemény, amit feltehetőleg sosem fogok befejezni. De nem adtam fel, újból és újból próbálkoztam, és aztán a Napnak fényében valahogy nem akadtam el. Nem tudom, miért sikerült pont ezt befejezni. Feltehetőleg egyszerűen csak megnőttek a gyerekek, és most már van időm írni.

Már az eddigi visszajelzések is mutatják, hogy sokan várják az új regényedet, ami Napnak fénye című kötetet. Így előzetesen mit árulhatsz el róla, milyen témájú, tartalmú lesz?

Mindig idegesített, amikor azt kérdezték tőlem, hogy miért írok fantasyt. Erre általában azt válaszoltam, hogy miért, fantasyt írok? Már előre félek, hogy most meg azt fogják kérdezni, hogy ha eddig fantasyt írtam, akkor ez most miért sci-fi? Szeretnék elé menni ennek a kérdésnek: nem tudom! Én még mindig csak egy korlátolt matematikus vagyok, aki nem ismeri ezen besorolások pontos definícióját.
Tehát maradjunk annyiban, hogy ez feltehetőleg sci-fi – de nem biztos! –, ám reményeim szerint követi azt a vonalat, amit a regényeimben mindig fontosnak tartottam: humoros, szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújt.

Van benne kedvenc karaktered?

Ó, én minden karakterembe fülig szerelmes vagyok, legyen az fő- vagy mellékalak, férfi vagy nő, tökmindegy. Nincs kedvencem, mindet imádom!

Vannak kedvenc részeid, amire szívesen emlékszel, van kedvenc idézeted?

Azt hiszem, a kedvenc jelenetem, amikor Aisha és a császár beszélgetnek a palotából való menekülés után. Meghökkentően könnyed, elegáns és kétértelmű társalgás lett, máig nem értem, hogy tudtam megírni.

Milyen háttérmunkák kellettek hozzá?

Egy évet tanítottam egy középiskolában, hogy ez a regény megszülethessen – állíthatnám nagyképűen, mert bizonyos szempontból ez igaz. Más oldalról, persze, semmi háttérmunkát nem végeztem, sose szoktam. Az ember él, és ez önmagában rengeteg regény-alapanyagot szolgátat.

A szórakoztatás/olvasásélmény mellett volt valami konkrét írói célod, amit el szerettél volna vele érni?

Az eddigi regényeim kapcsán, ha megkérdezték, mi az „írói mondanivaló”, tudod, amit általános iskolában kellett keresgélni irodalom órán, akkor csak ráztam a fejem. Az egyetlen olyan regényem, amiben talán van valami ilyesmi, az a Herceg jósnője. Annak nem túl meghökkentően az lenne a „mondanivalója”, hogy nem szabad embert ölni.

Ebből a szempontból tehát öregszem, mert a Napnak fényének határozottan lenne üzenete: háborúzni nettó baromság. Jó, jó, nem túl eredeti gondolat, nem is valami mélyen szántó, de manapság valahogy fontosnak érzem, hogy ezt az agyoncsócsált igazságot azért poroljuk le egy kicsit.

A császár szavaival élve:
„ …háborút csak elveszteni lehet. Nagyon vagy kicsit. Ez utóbbit szokták hangosan győzelemként ünnepelni, de a győzelmi ünnepség soha nem adja vissza a halottak életét, nem építi újjá a lebombázott épületeket, és nem tisztítja meg a radioaktivitással szennyezett mezőket és tengereket.”

De a fő cél még mindig a szórakoztatás. Akkor vagyok elégedett a műveimmel, ha az olvasók végigvigyorogják, és mondjuk opcionálisan, legalább egyszer hangosan felkacagnak. Akkor volt értelme megírni ezt a regényt is.

A másik megjelenő köteted az Éjfél lesz. Ezt már sokan ismerik, és kedvelik – de aki még nem, annak mit mondanál róla?

Szép, klasszikus vámpír történet, de aki ebből a műfajból a vérfröcskölős horrort szereti, annak nem ajánlom. Én inkább az enyhén groteszk humorra tettem volna a hangsúlyt. Bizonyos szempontból ez a regény egy görbe tükör. Ha valaki belebújik egy kétszáz évvel ezelőtt szocializálódott vámpír bőrébe, akkor egy új szögből tekintheti meg a XXI. század elején élő, vagy egyszerűen csak az „élő” emberek mindennapjait.

Ebből a kötetből mi áll hozzád a legközelebb?

Kedvenc jelenetem itt maga a fogadás megkötése. Emlékszem, egy Szeged-Hódmezővásárhely autóút alatt írtam, fejben, mert hogy közben vezettem. Már az is csoda, hogy nem tekeredtem fel közben egy fára, ráadásul a jelenet is jó lett. Amikor megérkeztem, leírtam egy az egyben, szó szerint, ahogy vezetés közben megfogalmaztam.

És az ilyenkor elmaradhatatlan bónuszkérdés: milyen jövőbeni terveid vannak?

Írni akarok, rengeteget írni! Gyerekem már van elég, most jöhetnek megint a regények.

És hogy mutassam, ezt mennyire komolyan gondolom: tavaly nyáron írtam meg a Napnak fényét, ősszel írtam még egy regényt, és most is dolgozom. Amit úgy kell érteni, hogy heteken belül befejezek egy harmadik könyvet is. Ráadásul a Delta Vision a régi regények újra kiadását tervezi. Még nem egyeztünk meg a sorrendben és az időpontokban, de annyi biztos, hogy ősszel jön a Farkastestvér. Aztán szép sorban a többi is, évenként egy vagy két második kiadás.

Ezen felül még idén, nagyjából Karácsonyra kijön az imént említett második új regény, a címe Holdnak árnyéka. Mint ebből a címből sejteni lehet, van némi köze a Napnak fényéhez; egymás enyhén ellentétes pandanjai. De sietek leszögezni, nem folytatásról van szó. Két teljesen független történet, éppen csak egy pici, közös momentum köti őket össze. Ám erről igazán nem akarok többet mondani, előbb lássuk a napfényt, aztán majd beszélhetünk az árnyékokról is!

Remekül hangzik, jó munkát hozzá!
Köszönjük a beszélgetést!

Adatlap:
Név: J. Goldenlane
Facebook: https://www.facebook.com/pages/J-Goldenlane/110413082375897?fref=ts
Moly: http://moly.hu/alkotok/j-goldenlane
Művei a Delta Vision oldalán: http://www.deltavision.hu/tag/product/list/tagId/7/
Sorrendben (Delta Vision Exkluzív sorozat) a Moly oldalán:
Napnak fénye (2015)
Éjfél (2015)


, ,

3 hozzászólás - szólj hozzá te is a fórumon!

  • Enkara

   Hát helló. :)

  • fawcett

   Üdvözlöm a Delta blog indulását! :)

  • Dominik

   Elsőként csak szurkolni tudok a kiadói blognak - hajrá, ez jó kezdet a nagyobb netes jelenlét és aktívabb marketing irányában. Szóval: így tovább!

  • Raon

   Hírekről, hírfolyamokról - kötetlenül.