M.A.G.U.S. interjú: Körtvélyes Ákos válaszol

Körtvélyes Ákos több novellával is megjelent már a M.a.g.u.s. világában. Három éve megnyerte a Szkriptúra III: Észak lángjai, a lobogók árnyékában novellapályázatát – és most újabb szintet lépett, a Könyvhétre Sziréndal címmel megjelenik az első regénye is.

A novelláid után viszonylag hosszú idő telt el a következő megjelenésig. Az első regénynek ráadásul mindig mindenkinél külön története van: mi történt veled, neked mi a történeted?

Az én történetem ott kezdődik, ahol a Szkriptúra I. pályázat (A világ közepe címmel jelent meg belőle novelláskötet) véget ért. Akkor vázoltam fel ugyanis az Eligor regény cselekményét. Hogy akkor minden lelkesedésem dacára mégsem jutottam tovább pár halovány skiccnél, egész egyszerűen annak köszönhető, hogy nem álltam készen egy regény megírására. Sokáig tartott felismerni, hogy a halogatás, az írás elől való menekülés mögött igazából a tapasztalat és az önbizalom hiánya áll. Célul tűztem ki tehát a fejlődést, ennek érdekében több írókörben is megfordultam, és mindenhol tanultam valamit.
A Szkriptúra III. pályázaton elért helyezésem szolgált bizonyítékként, hogy jó úton járok, a díjátadó után történtek pedig kellő motivációval, hogy végre nekilássak Eligor történetének. Kezet adtam ugyanis egy fogadásra, miszerint a csak szinopszisban létező regényt előbb kézirattá nevelem, mint kollégám a sajátját.
Nagy elánnal láttam a feladathoz, sok háttérmunkát elvégeztem, de egy párszor átírt prológusnál nem jutottam tovább. Közben ugyanis minden figyelmemet magának követelte a valóság, a fiam megszületett, és a jól kitaposott életemet fenekestül felforgatta. Csupán az elmúlt esztendő őszén sikerült újra visszaülnöm a gép elé, hogy felvegyem az elejtett szálat. Ugyan berozsdásodtam kissé, mégis gyorsan haladtam, és hamar felismertem, hogy az Eligor regény tényleges megírása előtt érdemes kidolgoznom azokat a szálakat, amik ugyan csak említés szintjén szerepelnek majd a történetben, mégis komoly súllyal bírnak – így született meg a Sziréndal.

A kötet több szempontból is különleges a maga nemében, hiszen nem összefüggő regény, hanem három novellából és egy kisregényből áll, amelyek a fő történetszál felvezetései. Te mit mondanál róla kedvcsinálóként?

Mindig nagy élvezettel olvastam azokat a történeteket, amik valamilyen módon összefüggnek egymással. Ez egy játék olvasó és író között, amit, ha az utóbbi jól csinál, fokozhatja az olvasmányélményt. A Sziréndal önmagában is képes ezt a kohéziót hasznosítani, ám az ötödik történettel, magával az Eligor regénnyel együtt alkot majd teljes elegyet.

A kötetből melyik írást szereted a legjobban?Vannak kedvenc részeid, amelyekre szívesen emlékszel?

A Rogún fia Rogg című kisregényt emelném ki a többi közül. Örömmel és nagy kedvvel írtam, hullámvölgyek nélkül, hétről hétre teljesítve egy adott penzumot. Általa tudtam az írást az életem részévé tenni, és rengeteget tanultam az alkotás során. Kedvenc részt viszont igazán nem tudok felidézni. Közhely, de alkotóként mindegyikhez egyformán viszonyulok.

Van a kötetben kedvenc karaktered?

Valamilyen okból mindegyik karakter közel áll a szívemhez, és igazán nem bántanám meg őket azzal, hogy mást jelölök kedvencnek. Bár többségükben túltennék magukat az ilyen csalódáson, egyvalaki biztosan nem; a kedvencem ezért Kater, a Szirén fedélzetmestere, aki Eligor mellett a folytatásban is szerephez jut, és nem fogja meghazudtolni önmagát.

A M.A.G.U.S. világáról sokan úgy tartják, hogy nagyon bonyolult, rengeteg mindent ismerni kell hozzá. Neked milyen háttérmunkák kellettek a kötethez?

A legfontosabb kérdés, ami izgalomban tartott a regény előmunkálatai során, hogy hol tart Yneven a hajózás, s hogy melyik író miképpen bánik alkotásaiban ezzel a témával. Tanulságos volt átolvasni vagy egy tucatnyi regényt és novellát, kijegyzetelni és átgondolni, hogy mit hasznosíthatok belőlük, és mi az, amiért érdemes inkább más forráshoz nyúlnom. A Sziréndal ebből a munkából már megcsillant valamit, de komolyabb hasznosításra az Eligor-regény tetemes részét kitevő tengeri-óceániai utazás kapcsán kerül. Természetesen emellett még sűrűn lapozgattam a világleírásokat is. Köszönöm Gáspár Andrásnak, hogy eddig még nem publikált műhelyanyagok segítségével színesíthettem a történeteimet. És ugyancsak köszönöm Raonnak és Kártyás Péternek, hogy a széles körű forrásfeltárás dacára bent maradt hibákra rámutattak.

Neked milyen a viszonyod a M.A.G.U.S kötetek végén található függelékekhez? Az olvasók egy része imádja, mert gazdagítja az olvasásélményt és építi, színesíti a világot. Viszont vannak, akik azt mondják, hogy a M.A.G.U.S. régi átka, hogy értelmező kislexikon kell hozzá.

A függelék szószedete a kezdetek óta részét képezi a M.a.g.u.s.-irodalomnak, és fiatalabb fejjel én is imádtam bogarászni a különösen hangzó szavak jelentését. Később azonban előfordult, hogy morogtam a sok lapozgatás miatt. Írás során elkerülhetetlen az Ynev-specifikus szavak használata, ám igyekszem már a szövegben magyarázatot adni melléjük, hogy ne akasszák meg az olvasás ritmusát. A függelék így kellemes plusz lesz az eldobhatatlan mankó helyett.

A fantasy téma kapcsán ez ritkán kerül szóba, pedig itt is ugyanolyan fontos lehet, mint bárhol máshol: a szórakoztatás/olvasásélmény mellett volt valami konkrét írói célod, amit el szerettél volna érni a kötettel?

Hogy feltérképezzem a komfortzónám határait, hogy előbbre lépjek a saját hangom megtalálásában. Játszottam a stílusokkal, váltogattam az elbeszélőmódokat. Kísérleteztem, hogy kiderüljön, miben érzem igazán otthon magam, mire érdemes még rádolgoznom. Az első visszajelzések, a szerkesztői és lektori hibajavítások máris közelebb vittek a megoldáshoz, és reményeim szerint az olvasói visszajelzések is ezt a célt fogják szolgálni. Ehelyütt bátorítanék erre mindenkit, hiszen még sokat kell dolgoznom a szintlépéshez.

Van még egy kérdés, ami az olvasókat mindig érdekli. Lehet tudni, mi lesz a következő megjelenésed, és milyen jövőbeni terveid vannak?

A Sziréndalból következik, hogy most az Eligor regény kerül előtérbe. Régi tartozás ez magam felé, messzebbre nála nem is szívesen tekintek. Mindenesetre vannak még a tarsolyomban megírásra váró történetek, bár ezek többnyire nem kapcsolódnak a M.a.g.u.s.-hoz, Ynevet a továbbiakban is előnyben részesítem.

Ennek csak örülhetünk, és sok sikert a terveidhez.
Köszönjük a beszélgetést!

Adatlap:
Név: Körtvélyes Ákos
Moly: http://moly.hu/alkotok/kortvelyes-akos

Művei:
Sorrendben (a Delta Vision M.A.G.U.S. sorozatban):
A világ közepe – antológiában (2010)
A sötétség szíve – antológiában (2012)
Merész álmok, sötét titkok I. – antológiában (2009)
Sziréndal – regény (2016)

szirendal


Szólj hozzá elsőként!